Màrtirs

Domènec Aran i Toldrà

Domènec Aran va nèixer el 9 de gener de 1911 a Ulldemolins (Priorat). Era pagès i treballava en negocis rurals del pare.

Fou president del grup local de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. El grup portava força activitats, malgrat que ben aviat foren interrompudes per la persecució religiosa.

Hi ha testimonis que va morir serè i valent, de cara als seus botxins, cridant “Visca Crist Rei”. El van matar el 29 d’agost de 1936 a la carretera entre els pobles de Vallclara i Vimbodí, terme de Vimbodí (Tarragonès).

Llegir més ...

Tomàs Alaix i Gassó

Vida religiosa

Nascut i batejat a Falset el 1911, el distintiu de Tomàs Alaix era la seva pietat fruit d’una vida interior molt intensa. Pregava fins ben entrada la nit. Milità en la Congregació Mariana. Quan es funda la Federació de Joves Cristians a Falset és dels primers en treballar i s’encarrega de cobrar els rebuts i de repartir la revista “Flama”. Després del seu servei militar a Àfrica és elegit vocal de pietat per aclamació. L’any 1935 fa Exercicis Espirituals.

Llegir més ...

Albert Pujol i Bernis

Criat en un ambient cristià, prestà sempre la seva col·laboració i suport a totes les activitats parroquials; assistia a les funcions religioses, combregava sovint, practicà repetides vegades exercicis espirituals, era portant del Sant Crist i assistia pietosament cada mes a la Vetlla Nocturna a Jesús Sagramentat. En establir-se la FJC a Molins de Rei, el 1935, s’hi afilià, per més que tenia ja trenta-cinc anys, edad límit per a inscriure’s.

Llegir més ...

Salvador Estrem i Fa

Salvador neix el 28 de març de 1893 a la vila de Falset (província de Tarragona, comarca del Priorat). Els seus pares van ser Vicenç i Lluisa; foren el pal de paller en la seva formació cristiana. El pare era un modest propietari pagès dedicat a treballar les seves terres. La nit del 13 al 14 de setembre de 1936, Salvador va ser assassinat en el cementeri del mateix poble, juntament amb altres 14 convilatans. Estava casat amb Carme Muntané des del 1919 i eren pares de cinc fills: Maria, Salvador, Domènec, Joan i Jordi. Vivien en una masia en els ravals de Falset.

Com el seu pare, Salvador Estrem conreava i administrava personalment les seves terres. A més, era secretari del sindicat de Falset. Realitzà estudis primaris a l’escola de Falset. Tanmateix, fou un incansable autodidacta. Va assolir una gran cultura i un gran prestigi al seu poble. 

Pel que fa a la seva formació cristiana, de petit havia estat escolà ajudant en el convent de les germanes Vedrunes de Falset. Era devot al res diari del rosari i assistia a la missa dominical. Amb coratge va recollir les creus de terme que havien enderrocat persones anticristianes.

Des de molt jove composava poesies i escrivía artícles per a les revistas locals. Fou director de la revista local “Priorat”, on hi tractava els problemes de la terra i defensava els justos drets dels treballadors. Deixà escrits alguns llibres de poesia. Per aquesta raó se li donà el sobrenom de “Poeta del Priorat”. Una de les seves poesies més populars és la del “Crist de la Solitud”:

  “El Crist de la Solitud/ és un crist que fa basarda,/ us corprèn si l’esguardeu/ dalt la creu abalançada// És un silenci eloqüent/ qui l’ungeix i qui l’amara;// el silenci cau del cel/ i dels cims de la serrada,/ rodola pels comellars,/ s’encomana a cada branca/ i es fa pregon dins la vall/ d’Scala Dei amagada.”

Donà classes de llengua i literatura catalana. Excursionista infatigable, recollia peces arqueològiques amb la intenció de crear un museu a Falset. Va donar conferències i va escriure articles sobre arqueologia. Pintava i dibuixava bé, il·lustrava els seus propis llibres. Tenia un temperament alegre, sempre obert als seus convilatans i a les iniciatives del poble. Va ocupar el càrrec de secretari de la Federació de Sindicats. Un testimoni el defineix com a representant de la intel·lectualitat cristiana i catalana.

Era membre de la Confraria de la Sang. Fou membre del Grup “Sant Gregori”, de Falset, de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, als membres de la qual donà classes de català i d’agricultura. Va tenir diversos càrrecs directius en el grup; en especial el de secretari de la “subfederació agrícola”.

Passió i mort: va ser conscient del seu final proper quan van matar el president de la Federació de Sindicats de la qual ell era secretari. Per voluntat de la seva família, intentà marxar de Falset cap a Barcelona, però el comitè local li negà el salconduit necessari.

Abans del migdia del 13 de setembre de 1936, diumenge, arribà a Falset una columna de milicians procedents d’altres poblacions de la comarca, que deien ser de la FAI (Federación Anarquista Ibérica) i que era coneguda amb el nom de Columna de la Mort. Primer menjaren esplèndidament; després publicaren un avís prohibint als vilatans sortir de casa i vigilaren totes les sortides del poble. Tot seguit es dedicaren a la detenció dels veïns assenyalats en una llista. 

A las 10 de la nit d’aquell 13 de setembre un escamot de milicians armats es presentaren a casa de Salvador. Se l’emportaren entre plors dels fills i de l’esposa perquè respongués “unes preguntes del comitè”. Les darreres paraules de Salvador van ser: “Carme, fills meus, perdoneu-los perquè no saben el que fan”. Tots endevinaven la sentència final.

En un edifici, que més tard seria conegut com la “casa de Pilat”, Salvador, igual que altres detinguts, fou sotmés a una caricatura de judici i de “tribunal” format per esbirros de pobles veïns i individus del mateix poble. Va ser executat tot seguit i enterrat a la fosa del cementeri de Falset.                           

Llegir més ...

Josep Casademunt Solé

Josep Casademunt Solé era membre del grup Sant Francesc d’Assis de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Havia nascut el dia 12 de novembre de 1909 a Barcelona; va ser batejat a la Parròquia de Sta. Maria del Poble Nou el dia 24 del mateix mes de novembre. Estava casat amb Pilar Prades i eren pares d’una filla. Laboralment, era comercial d’una tenda de comestibles fundada pel seu pare l’any 1889.

Essent molt jove va perdre la seva santa mare i com era el més gran de cinc germans, va esdevenir l’ajuda i el consol del seu pare.

Llegir més ...

Pere Algué Riera

Pere Algué Riera havia nascut al municipi de Castellnou de Bages, província de Barcelona, diòcesi de Vic, el dia 24 de juny de 1910. Era el cinquè de deu germans. La mare, una dona de fe profunda i sincera, va saber transmetre-la als fills. Dels germans, un va ser seminarista i una de les noies, germana dominica de l’Anunciata.

Pere va anar a l’escola religiosa de la parròquia de Súria, municipi al qual la família s’havia traslladat. Era sastre de professió, que va exercir a Súria, més tard a Manresa i, finalment, es va instal·lar pel seu compte al poble de Sallent. Cal fer constar que en el seu taller va posar en pràctica els principis de la doctrina social de l’Església, amb un conscient i responsable “repartiment de beneficis”.

Llegir més ...

Sebastià Llenas Coll

Sebastià Llenas Coll va néixer el 8 de setembre de 1891, a la vila de Sallent, de la província de Barcelona i de la diòcesi de Vic. Era fill de Teodor Llenas Mas i Antònia Coll Mas. Havia cursat estudis primaris i era fotògraf de professió; havia exercit també de barber i de passant de notari. Estava casat amb Maria Pi Fabregat amb qui formà una família cristiana que pregava i beneïa Déu plegada; eren pares de quatre fills: Dolors, Antònia, Carme i Joan, que en el moment de la seva mort tenien entre 19 i 10 anys.

Llegir més ...

Ignasi Marcet Ballver

Ignasi Marcet Ballver havia nascut a Terrassa, el dia 13 de setembre de 1915, en el si d’una família profundament cristiana; va ser el dotzè de tretze germans. Treballava a la indústria familiar i pertanyia a la FJC de C. (Federació de Joves Cristians de Catalunya), acció catòlica juvenil catalana, al seu grup "Avant", de Terrassa, a la parròquia del "Sant Esperit". D'idees polítiques era tradicionalista.

Per raons de treball estava amb el seu germà gran a Vila-real (Castelló de la Plana), on la família Marcet tenia unes dependències de la indústria tèxtil de Terrassa. El mateix dia que va començar la guerra, el dia 18 de Juliol de 1936, a Vila-real, amb el seu germà Ramon, van ser detinguts i portats a la presó de Castelló en on van rebre maltractaments i burles.

Llegir més ...

Ramon Marcet Ballver

Ramon Marcet  Ballver havia nascut a Terrassa el dia 1 d’abril de 1900. Va estar 7 anys a l’Escolania de Montserrat. De gran va ser membre del tercer orde benedictí. Era un catòlic fervorós que participava diàriament de l’Eucaristia, abans d’iniciar la jornada laboral en la fàbrica de la família. Els diumenges es dedicava a l’apostolat i feia catequesi als barris perifèrics i suburbis de Terrassa.

Als vint-i-tres anys es casà amb Adelina Trincheria Llopart. El matrimoni va tenir nou fills. L’esposa va ser decisiva en l’enfortiment de la convicció religiosa de l’espòs. Tot i la família nombrosa, Ramon alternà les seves obligacions paternals, laborals i les d’apostolat.

En iniciar-se la guerra civil, residia a Vila-real, ciutat de la província de Castelló, on la seva família havia instal·lat una fàbrica tèxtil. Políticament era carlí.

Llegir més ...

Francesc Xavier Marcet i Ballver

FOTO X. MARCET-page-001

Francesc Xavier Marcet i Ballver va néixer a Terrassa el 10 de gener de 1908 i va ser batejat l’endemà a la parròquia del Sant Esperit, d’aquella ciutat.

Després fer la cultura general, va realitzar cursos de literatura antiga i moderna, llengües i filosofia; cursà també la carrera de Dret. Els estudis li atorgaren una cultura molt vasta i una formació molt profunda.

Exercí com advocat. Es casà amb Paulina Sala Busquets, de la qual tingué una filla pòstuma, que portà per nom Paulina, com la mare. La vida matrimonial va ser exemplar.

Llegir més ...
Subscripció a aquest canal RSS

La Federació

Busques alguna cosa?

Vols contactar amb la Federació?

Ideari

La Federació de Cristians...

Llegir més

Radar Social

Causa de Beatificació

Atenció! Aquest lloc conté cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto

A La Federació de Cristians de Catalunya fem servir cookies

La Federació de Cristians de Catalunya fa servir cookies per millorar l’experiència dels usuaris, facilitat la navegació pel nostre web. Estem fent tot el possible per facilitar l’ús d’aquestes cookies, així com la seva gestió i control al fer ús dels nostres serveis.

¿Què són les cookies?

Les cookies són petits arxius de text que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari d’Internet quan visita una pàgina web. És l’operador del lloc web el que determina quin tipus d’informació conté aquesta cookie i quin n’és el propòsit, podent, a més a més, ésser utilitzada pel servidor web cada cop que es visiti aquesta pàgina web. Es fan servir les cookies per estalviar temps i fer l’experiència de navegació web molt més eficient. No obstant, es poden fer servir amb diferents propòsits, que van des de recordar la informació d’inici de sessió fins el que conté la seva comanda.

Existeixen una gran quantitat de guies on s’explica el que són les cookies, i per a què es fan servir. Nosaltres els explicarem com afecten aquestes cookies al lloc web de La Federació de Cristians de Catalunya, però en cas de necessitar més informació al respecte, pot fer una ullada a aquestes pàgines web:

 

¿Com fa servir La Federació de Cristians de Catalunya les cookies?

La Federació de Cristians de Catalunya només farà servir les cookies que vostè ens deixi. Podrà controlar les seves cookies a través del seu navegador. Trobarà informació al respecte més endavant. Hem fet servir algunes de les guies existents per classificar les cookies que utilitzem en grups:

  1. 1.1.Cookies de Rendiment
    1. 2.2.Cookies Funcionals
    2. 3.3.Cookies de Màrketing
 

A continuació trobarà més informació sobre cadascun d’aquests tipus de cookies.

1. Cookies de Rendiment

Es tracta de cookies que recullen informació sobre com es fa servir el lloc web (per exemple, les pàgines que visita o si es produeix algun error), i que també ajuden a La Federació de Cristians de Catalunya a la localització i solució de problemes del lloc web. Tota la informació recollida és totalment anònima i ens ajuda a entendre com funciona el nostre lloc web, realitzant les millores pertinents per facilitar la seva navegació.

Aquestes cookies permetran:

  • Que vostè navegui pel lloc web
    • Que La Federació de Cristians de Catalunya recopili informació sobre com utilitza vostè la pàgina web, per entendre la usabilitat del lloc, i ajudar-nos a implementar les millores necessàries. Aquestes cookies no recolliran cap informació sobre vostè que es pugui fer servir amb finalitats publicitàries, o informació sobre les seves preferències (com les seves dades d’usuari) més enllà d’aquesta visita en particular.
 

2. Cookies Funcionals

El nostre propòsit amb aquestes cookies és simplement millorar l’experiència dels usuaris de La Federació de Cristians de Catalunya. Podrà rebutjar en qualsevol moment l’ús d’aquestes cookies. La Federació de Cristians de Catalunya les fa servir per recordar certs paràmetres de configuració o per proporcionar alguns serveis o missatges que poden arribar a millorar la seva experiència al nostre lloc web. Per exemple, recorden el país o la llengua que ha seleccionat al visitar les pàgines, i no es fan servir amb finalitats de màrketing.

Aquestes cookies permetran:

  • Recordar les seves dades d’inici de sessió com a client al tornar a la pàgina

Aquestes cookies no recolliran cap informació sobre vostè que es pugui fer servir amb finalitats publicitàries, o informació sobre les seves preferències (com les seves dades d’usuari) més enllà d’aquesta visita en particular.

3. Cookies de Màrketing

Aquestes cookies són gestionades per tercers, per tant podrà fer servir les seves eines per restringir-ne l’ús.
Algunes de les cookies es fan servir per enllaçar amb altres pàgines web que proporcionen serveis a La Federació de Cristians de Catalunya, com podria ser el cas de Facebook, Twitter o Google. Algunes d’aquestes cookies modificaran els anuncis d’altres web per adaptar-los a les seves preferències.

Aquestes cookies permetran:

  • Enllaçar amb xarxes socials
    • Passar informació sobre la seva visita a la pàgina de La Federació de Cristians de Catalunya per adaptar anuncis en altres pàgines.
 

A més a més d’acceptar o rebutjar l’ús d’algunes cookies a través de la pàgina web de La Federació de Cristians de Catalunya, també podrà gestionar-les fent ús de la configuració del seu navegador.

Aquí té una font d’informació sobre com dur a terme aquest procés: http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/

Només llegirem i escriurem cookies sobre les seves preferències. Aquelles que s’hagin instal·lat abans de modificar la configuració restaran al seu ordinador i podrà esborrar-les fent ús de les opcions de configuració del seu navegador.