Logo
Imprimir aquesta pàgina

LA CORRUPCIÓ INCITA ELS CIUTADANS A SER DESHONESTOS

La investigació que es presenta aquesta setmana a la revista científica Nature, i que avui comenten alguns mitjans de comunicació, demostra que la corrupció de les institucions indueix els ciutadans a actuar de manera deshonesta.

Els autors del treball, de la Universitat de Nottingham (Regne Unit), han elaborat en primer lloc una classificació de la salut de les institucions de 159 països. Aquesta classificació s'ha construït a partir d'indicadors de frau polític, frau fiscal i corrupció. Posteriorment, han fet un experiment enginyós per avaluar l'honestedat dels ciutadans en una mostra de 23 països. Hi han participat voluntaris joves amb una mitjana de 21 anys. Se'ls ha demanat que llancessin un dau dues vegades, sense que ningú veiés quin número sortia, i que apuntessin el resultat del primer llançament. Se'ls pagaria en funció del número apuntat.

L'experiment no permet saber qui diu la veritat i qui menteix a nivell individual; però permet deduir quantes persones enganyen en el conjunt d'una població: si totes diguessin la veritat, cada número del dau sortiria una de cada sis vegades.

Els investigadors van demanar als voluntaris que llancessin el dau dues vegades per facilitar l'engany. "Moltes persones desitgen mantenir una imatge de si mateixes d'honestedat", diuen els investigadors de Nature. "Registrar el resultat del dau més alt permet justificar la deshonestedat".

L'anàlisi estadística dels resultats mostra que s'agrupen al voltant de la deshonestedat justificada: aquest sembla que és el centre de gravetat cap al qual tendeix la conducta humana.

Però en alguns països els resultats s'allunyen de la mitjana i apunten cap a una integritat més alta: es diu el que ha sortit al primer llançament del dau encara que el segon hagi estat més alt. I en altres països, en canvi, tendeixen cap a la mentida descarada: es diu el resultat més beneficiós encara que no hagi sortit a cap dels dos llançaments.

La conclusió principal de la investigació apareix quan es creuen els resultats dels rànquings de salut de les institucions de cada país amb els de l'experiment. Com més habituals són les trampes a nivell institucional, més menteixen els ciutadans. Els autors del treball recorden que "les bones institucions que limiten les trampes són essencials per a la prosperitat i el desenvolupament". "És la cultura de la corrupció de cada país el que modula l'honestedat individual". La nova investigació demostra que la corrupció institucionalitzada, a més de perjudicar el desenvolupament econòmic, també deteriora el comportament dels ciutadans".

D'aquest estudi, dut a terme en 23 països, Espanya en surt poc afavorida. Reconèixer i resoldre aquest problema és un dels reptes més importants que té plantejats Espanya.

Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:

Doctrina Social de l'Església.

Punt 198 del Compendi.- "Els homes tenen, de manera particular, el deure de tendir contínuament a la veritat, de respectar-la i de testimoniar-la responsablement" ... "El nostre temps requereix una intensa activitat educativa i un compromís responsable de part de tots, per tal que la recerca de la veritat sigui promoguda en tots els àmbits i prevalgui sobre qualsevol intent de relativitzar-ne les exigències o d'ofendre-la" ... "L'ús desassenyat del diner planteja interrogants que remeten necessàriament a una necessitat de transparència i d'honestedat".

Punt 396 del Compendi.- "L'autoritat s'ha de deixar guiar per la llei moral: tota la seva dignitat deriva del seu desenvolupament en l'àmbit de la llei moral" ... "De la llei moral, l'autoritat en treu la virtut d'obligar i la seva legitimitat moral; no de l'arbitri o de la voluntat de poder, i té l'obligació de traduir aquest ordre en accions concretes per tal d'assolir el bé comú".

Punt 397 del Compendi.- "L'autoritat ha de reconèixer, respectar i promoure els valors humans i morals essencials. Aquests són innats, brollen de la veritat mateixa de l'ésser humà i expressen i tutelen la dignitat de la persona: són valors, per tant, que cap individu, cap majoria ni cap Estat podran mai crear, modificar o destruir".

Radar Social, 10 de març de 2016.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.