Logo
Imprimir aquesta pàgina

Missatges del Papa Francesc a Mèxic

Ahir i avui els mitjans de comunicació es refereixen als missatges clars i concrets que el Papa ha deixat durant el seu viatge, de cinc dies, a Mèxic. Creiem que aquests missatges també els podem aplicar a casa nostra. Per això hi dediquem la reflexió d'avui.

Destaquem aquests missatges:

- Primer. Davant l'opulència, el Papa ha contraposat la senzillesa; davant la falsedat el símbol contrari que és la veritat. En definitiva, ha volgut posar fi als símbols de la mentida. En arribar a Mèxic hi va trobar una rebuda molt ostentosa; el Pontífex començà per evitar la catifa vermella que li havien preparat. Va trencar, a partir d'aquest moment, el protocol i el guió que l'oficialisme mexicà havia preparat.

- Segon. La Vanguardia diu: "El Sant Pare ha acabat una visita de cinc dies a Mèxic plena de gestos i paraules incòmodes, que han posat el dit a la nafra dels greus problemes del país, com el narcotràfic, el crim organitzat, la corrupció o la discriminació de les comunitats indígenes". "L'últim gest de pes va tenir lloc ahir, poc abans de celebrar l'última Missa del viatge, quan va resar davant el riu Bravo –frontera amb els Estats Units– pels centenars d'immigrants morts en el camí cap al somni americà".

- Tercer. Va tenir una trobada amb empresaris i treballadors a Ciudad Juárez. Aquesta ciutat està atapeïda de fàbriques que produeixen només per exportar als EUA, amb mà d'obra mexicana i amb salaris molt inferiors als que es paguen als EUA. En aquestes fàbriques hi ha moltes empleades joves, entre les quals s'han produït gairebé 800 víctimes de "feminicidis" des del 1993. El Papa va dir: "Déu demanarà compte als esclavistes dels nostres dies" ... "El flux del capital no pot determinar el flux i la vida de les persones". El Papa va criticar l'ambició de diners davant els empresaris i va cridar patrons i treballadors a dialogar "perdent perquè hi guanyin tots" ... "La mentalitat actual posa el flux de les persones al servei del flux dels capitals com si fossin objectes d'usar i tirar" ... "Els pares han de tenir temps per jugar amb els fills, però tenint una ocupació digna i ben remunerada" ... "Un dels problemes més grans als que estan exposats els joves és la manca d'oportunitats d'estudi i de treball sostenible. Aquesta situació condueix a la pobresa i és el que els pot portar al narcotràfic i a la violència" ... "Què vol deixar Mèxic als seus fills? Vol deixar-los una memòria d'explotació, de salaris insuficients, d'assetjament laboral?

El Papa ja havia defensat l'Estat de Benestar durant el seu discurs a la presó, primera activitat a Ciudad Juárez. "Les presons són un símptoma de com estem en la societat",va indicar el Papa, denunciant una vegada més "la cultura del descart" i defensant que "la rehabilitació comença creant un sistema que podríem anomenar de salut social". "El problema de la seguretat no s'esgota només empresonant, sinó que és una crida a intervenir afrontant les causes estructurals i culturals de la inseguretat, que afecten tot l'entramat social".

El Papa, trencant el protocol i tranquil·litzant els escortes, va acostar-se als presos, que, molt emocionats, es van agenollar davant Francesc per pregar en silenci, amb ell, durant uns segons.

En definitiva, en aquests cinc dies a Mèxic el Papa va estar més a prop del poble mexicà del que ho han estat, en les darreres dècades, tant el Govern com la mateixa Església mexicana.

Comentaris de la redacció de Radar Social:

Tot el que hem descrit també es aplicable –d'una manera o altra– a casa nostra. A poc que es repassin els diferents comentaris que hem anat publicant de l'APP de Radar Social, veurem que també aquí els joves tenen problemes de tota mena, no troben feina digna i tenen la necessitat de marxar a l'estranger per intentar cercar-ne. Els salaris que perceben aquí els treballadors –sobretot des de la nova reforma laboral– també són molt insuficients per viure amb dignitat. Tot allò que ha dit el Papa a Mèxic té aplicació a casa nostra. Aquí, com allà –salvades les distàncies–, no es compleix amb el que diuen la Declaració Universal dels Drets Humans i la Doctrina Social de l'Església. Per tant, avui no creiem necessari incloure "articles" de la primera o "punts del Compendi" de la segona. N'hi ha prou amb el que ha dit el Papa.

Radar Social, 19 de febrer de 2016.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.

Darrera modificació elDimarts, 23 Febrer 2016 13:00
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.