Logo
Imprimir aquesta pàgina

La lluita contra el canvi climàtic i l'actuació d'Espanya

S'acaba de celebrar, amb gran atenció mediàtica, la cimera del "Canvi climàtic" a París. La cimera ha adoptat, de forma molt majoritària, un compromís per reduir les emissions de gas, ja que aquestes són la conseqüència de l'escalfament global que pateix el planeta. La cimera s'ha seguit amb gran atenció i no ha estat fàcil arribar a les conclusions, que s'han donat a conèixer.

Europa s'ha compromès, en bloc, que l'any 2030 les emissions s'hagin reduït –almenys– un 40% respecte a les que hi havia l'any 1990. Aquest compromís es divideix en dues parts:

per una banda, en el cas de les emissions del mercat del carbó (on se situa la generació de l'electricitat), la retallada –per als 28 estats que formen part de la Unió Europea– seria del 43% respecte a les emissions que hi havia l'any 2005.

En el cas de les emissions difuses (com són les del transport, de l'agricultura i del tractament de residus), l'objectiu global per a la UE és arribar a una disminució del 30% respecte de les emissions difuses que hi havia l'any 2005.

Doncs bé, Espanya se situa, d'immediat, al marge del que s'ha acordat per al conjunt d'Europa, ja que les emissions de gas –que causen l'escalfament global del Planeta– segueixen augmentant. L'any 2014, segons Eurostat, el creixement de les emissions a Espanya es va situar en un 7,5%. El principal combustible fòssil que utilitza Espanya és el carbó. I per a aquest any 2015 la situació no sembla que vagi millor; segons Red Eléctrica de España, a 15 de desembre l'ús del carbó ha augmentat un 25,4% respecte al mateix període de l'any anterior.

El clima, aquest any, fa que les energies renovables baixin la seva quota de participació en el "mix" energètic. Alhora, també l'absència de vent –per la persistència dels anticiclons– ocasiona la baixada de l'energia eòlica. El forat que deixen aquestes dues fonts d'energia netes s'està cobrint a base de cremar carbó –que té un preu baix al mercat internacional–, però ja hem dit que és l'energia que més contamina. La solució que s'adopta és difícil d'entendre, ja que Espanya té capacitat suficient per cobrir amb gas natural el forat que deixen les renovables; això és tècnicament factible i cal tenir present que el gas natural contamina menys.

Francament, no s'entén res. Espanya –que és un dels tres països europeus que contaminen més– aprova la resolució de la Cimera de París i tot seguit intensifica el nivell del seu incompliment.

Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:

Doctrina Social de l'Església.

Punt 461 del Compendi.- "A l'origen dels problemes que es plantegen en les relacions entre l'home i el medi ambient, es pot reconèixer la pretensió d'exercir un domini incondicional sobre les coses per part de l'home, un home que no té cura d'aquelles consideracions d'ordre moral que, en canvi, han de distingir tota activitat humana".

Punt 465 del Compendi.- "El Magisteri destaca la responsabilitat humana de preservar un ambient íntegre i sa per a tots".

Punt 466 del Compendi.- "La tutela del medi ambient constitueix un repte per a tota la humanitat: es tracta del deure comú i universal de respectar un bé col·lectiu".

Punt 481 del Compendi.- "També en el camp de l'ecologia la Doctrina Social invita a tenir present que els béns de la terra han estat creats per Déu perquè siguin utilitzats sàviament de tots".

El papa Francesc, en la seva encíclica Laudato si', diu: "La germana terra clama pel dany que li provoquem a causa de l'ús irresponsable i de l'abús dels béns que Déu hi ha posat. Hem crescut pensant que érem els seus propietaris i dominadors, autoritzats a espoliar-la. La violència que hi ha en el cor humà, ferit pel pecat, també es manifesta en els símptomes de malaltia que advertim en el sòl, en l'aigua, en l'aire i en els éssers vivents... El nostre propi cos està constituït per elements del planeta, el seu aire és el que ens dóna l'alè i la seva aigua ens vivifica i restaura".

Radar Social, 17 de desembre de 2015.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.

Darrera modificació elDilluns, 21 Desembre 2015 11:09
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.