Logo
Imprimir aquesta pàgina

Els joves i el seu futur (2)

En l'APP d'ahir analitzàvem la situació dels joves al moment d'encarar el seu futur. Avui considerarem les inevitables transformacions que, al món professional, es preveuen per als propers anys. Analitzarem la millor manera d'encarar-les.

Es deia a El País, en l'edició d'ahir: "Una empresa que no tingui presència a Internet, no existirà dintre de 10 anys". Aquesta realitat anirà acompanyada d'una transformació dels perfils professionals. En els propers anys, continuava dient la informació, "tenir la llicenciatura i saber idiomes serà necessari". Les empreses cercaran candidats que estiguin preparats per seguir un aprenentatge permanent i amb capacitat per adaptar-se a qualsevol repte. La clau, en aquest sentit, serà el domini que es tingui de les habilitats digitals". Cap dels llocs de treball relacionats amb la indústria digital es mantindrà estàtic en el transcurs de més de cinc anys; el reciclatge serà constant", recalca el Dr. Gonzalo, responsable de l'oficina d'Enginyeria de Google amb seu a Chicago.

Què cal per no restar fora del món de treball? "Evitar ser un analfabet digital", respon el senyor Gonzalo. Cal que, de manera voluntària, es desenvolupin inquietuds relacionades amb la xarxa i experimentar-les. "Les empreses no valoraran únicament el coneixement tècnic, sinó també la compatibilitat amb els ritmes de treball actuals i la utilització de les eines digitals".

A Espanya els programes acadèmics de les universitats no inclouen aquestes tasques. Dels 3.218 graus que s'imparteixen en les 71 universitats públiques i privades espanyoles, només el 8% estan relacionats amb l'economia digital. Segons el Ministeri d'Indústria, si s'hi afegeixen els estudis de postgrau i els de doctorat, aquest percentatge del 8% resta reduït a l'1%.

Tots els experts consultats coincideixen a afirmar que el sector digital es caracteritza per un ritme d'innovació molt ràpid i per una exigència de creixement professional molt forta. Els llocs de treball no duraran; es treballarà per projectes i es cercaran persones amb capacitat per adaptar-se a disciplines diferents.

Luis Miguel Olivas, responsable del programa d'orientació per a joves, diu: "Els nens d'avui tindran, de mitjana, al voltant de vuit feines al llarg de la seva vida. El que s'ha d'ensenyar a Espanya, a les universitats, és la capacitat d'autoaprenentatge i d'adaptació a les habilitats digitals. Això és la clau". A Espanya costa d'entendre que de la mateixa manera que quan s'ensenya a llegir i a escriure ningú pensa que sortiran milers d'escriptors cèlebres, tampoc l'aprenentatge de "l'idioma d'internet" cerca aconseguir grans informàtics, sinó simplement supervivents.

Consideracions que cal considerar per construir un criteri propi:

Nota de la redacció de Radar Social:

Són vàlids els continguts que reflectíem ahir de la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta Declaració no podia incloure la situació que avui comentem, ja que l'any 1945 Internet no existia.

Els continguts de la Doctrina Social de l'Església que incloíem ahir també són vàlids, però els podem ampliar.

Punt 289 del Compendi.- "La capacitat projectiva d'una societat orientada al bé comú i projectada al futur es mesura també, i sobretot, a partir de les perspectives de treball que és capaç d'oferir. L'alta taxa de desocupació, la presència de sistemes d'instrucció obsolets i de contínues dificultats per accedir a la formació i al mercat de treball constitueixen, sobretot per a molts joves, un fort obstacle en el camí de la seva realització humana i professional".

Punt 290 del Compendi.- "El sistema d'instrucció i d'educació no ha de descurar la formació humana i tècnica, necessària per desenvolupar amb profit les tasques requerides. La necessitat cada vegada més estesa de canviar de feina diverses vegades al llarg de la vida obliga el sistema educatiu a afavorir la disponibilitat de les persones per a l'actualització i la requalificació permanents".

Radar Social, 16 de desembre de 2015.

 

Darrera modificació elDivendres, 18 Desembre 2015 10:08
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.