Logo
Imprimir aquesta pàgina

Situació econòmica problemàtica a Espanya

Els mitjans de comunicació donen avui dues notícies que mereixen atenció, sobretot quan estem davant d'unes eleccions (proper 20 desembre) d'àmbit estatal. Hauríem de veure en els programes electorals com encaren els diferents partits les importants problemàtiques que s'esmenten en aquesta APP.

1a notícia.- "La Unió Europea exigeix a Espanya que actuï contra l'atur i els nivells d'endeutament".- La Comissió Europea suspèn 7 dels 14 indicadors sobre els "desequilibris macroeconòmics". Recorda que Espanya ha de prendre "accions decisives", tant respecte a les xifres d'atur –que considera "alarmants"– com a l'excessiu nivell d'endeutament que arrossega. Espanya està entre els països amb més desequilibri econòmic de la Unió Europea. El comissari europeu diu: "Els ajustos fets són incomplets i veiem que continuen algunes vulnerabilitats a causa del nivell del deute públic i privat, tant extern com intern. Espanya segueix sense respectar els estàndards aconsellats".

La Comissió recorda l'advertiment que va fer el mes de febrer passat: "Espanya acumula desequilibris que requereixen una acció decisiva i una vigilància específica". Adverteix que "en cas de no prendre mesures adequades, la UE podria aconsellar al Consell la imposició d'una forta multa que arribaria al 0,1% del PIB anual".

2a notícia.- "La inversió en R+D s'enfonsa a nivells del 2007". Des del 2009 fins ara, la inversió en R+D ha baixat un 14%. Mentre Espanya inverteix un 1,23% de la seva economia en R+D, al conjunt d'Europa creix contínuament, ja que ha passat de l'1,76% del PIB de l'any 2005 al 2,3% de l'any 2014. La diferència amb la resta d'Europa ha crescut notablement. I això succeeix tant en el sector públic com en el privat. Mentre les empreses espanyoles han destinat, en conjunt, durant el darrer any 3.300 milions d'euros, les alemanyes ho han fet en 59.600 milions d'euros, i les franceses 35.300 milions.

Radar Social s'ha referit darrerament i en diverses ocasions a la necessitat de la inversió en R+D a tots els nivells productius. Al món es produeixen grans avenços tecnològics. Si la nostra inversió en R+D no segueix el ritme europeu, restarem endarrerits. No assolirem el nivell de qualitat que volem per a Catalunya i tindrem cada vegada més problemes per poder donar una sortida digna a la nostra gent.

Cal prendre's seriosament els advertiments de la Unió Europea i cal seguir el ritme d'inversió –públic i privat– en R+D que avui requereix el desenvolupament científic i tècnic que es fa als països capdavanters. Sense això no podrem facilitar als nostres conciutadans els "drets" que els reconeix la Declaració Universal dels Drets Humans. Ens aniríem endarrerint.

Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:

1.- Doctrina Social de l'Església.

Punt 287 del Compendi.- "La consideració de les implicacions morals que la qüestió del treball comporta en la vida social indueix l'Església a assenyalar la desocupació com una veritable calamitat social".

Punt 289 del Compendi.- "La capacitat projectiva d'una societat orientada al bé comú i projectada al futur es mesura també, i sobretot, a partir de les perspectives de treball que és capaç d'oferir. L'alta taxa de desocupació, la presència de sistemes d'instrucció obsolets i de contínues dificultats per accedir a la formació i al mercat del treball constitueixen, sobretot per a molts joves, un fort obstacle en el camí de la seva realització humana i professional".

Punt 290 del Compendi.- "El manteniment de l'ocupació depèn cada vegada més de les capacitats professionals... El sistema educatiu ha d'afavorir la disponibilitat de les persones per a l'actualització i la requalificació permanents".

Radar Social, 27 de novembre de 2015.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.

Darrera modificació elDimecres, 02 Desembre 2015 09:34
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.