Logo
Imprimir aquesta pàgina
Josep Casademunt Solé

Josep Casademunt Solé

Josep Casademunt Solé era membre del grup Sant Francesc d’Assis de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Havia nascut el dia 12 de novembre de 1909 a Barcelona; va ser batejat a la Parròquia de Sta. Maria del Poble Nou el dia 24 del mateix mes de novembre. Estava casat amb Pilar Prades i eren pares d’una filla. Laboralment, era comercial d’una tenda de comestibles fundada pel seu pare l’any 1889.

Essent molt jove va perdre la seva santa mare i com era el més gran de cinc germans, va esdevenir l’ajuda i el consol del seu pare.

De cor noble i caritatiu, reflectia la seva tranquil·litat de consciència amb el seu tracte jovial i alegre. La seva vida senzilla i sense ostentacions va estar plena de renúncies i heroismes. Molt fidel a la seva parròquia de Sant Francesc d’Assis de Poble Nou, actuà sempre sota els savis consells del seu malaguanyat rector, D. Josep Romeu (també martiritzat) a qui la seva mare, en el moment de la mort, l’havia encomanat. Va ser membre de l’Acadèmia Mariana i de les diverses associacions de pietat i cultura de la parròquia. Era terciari franciscà, practicà exercicis espirituals i era un vertader apòstol de Crist entre els seus companys i coneguts.

Compartia amb la seva esposa els mateixos sentiments i valors. En morir Josep Casademunt, model igualment d’espòs i de pare, quedaren soles la muller i la filla molt petita; l’esposa no es tornà a casar. 

Persecució i martiri

Josep Casademunt havia estat amenaçat. Va ser detingut i després posat en llibertat. Rebé pressions perquè delatés el seu rector i companys catòlics; ell, però, s’hi negà rotundament i els defensà.

El dia 13 de febrer de 1937, en què Barcelona va ser bombardejada des del creuer “Canarias”, i la seva tenda va ser habilitada com a refugi, va acollir diversos veïns. Un d’aquests veïns va necessitar una medecina. Josep Casademunt, sense tenir en compte el perill que la seva sortida comportava, va anar a la farmàcia. Va ser reconegut per una patrulla que l’identificà com a  “fill del sacerdot”; tot seguit, mentre blasfemaven, el van ferir a trets i a cops. Casademunt quedà mortalment ferit, però encara sobrevisqué set dies, a la clínica de l’Aliança” on va ser traslladat. Va morir el dia 20 de febrer de 1937 als 27 anys, a conseqüència de les ferides que li causaren molt de dolor. Mai no va expressar cap retret contra els qui li van disparar. A aquells que afirmaven que havia estat ferit en un bombardeig, ell els puntualitzava que no el volien matar per qüestió política, sinó pel fet de ser catòlic; i afegia: “he defensat el meu sacerdot i la meva fe”. Quan se li demanava que identifiqués els qui l’havien ferit, ell responia: “Tu no busquis cap venjança”.

Darrera modificació elDimarts, 19 Maig 2020 11:10
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.