Logo
Imprimir aquesta pàgina
Fortià Casanovas

Fortià Casanovas

Castellano.

"De polític no tenia gens, però de religiós tenia moltíssim. Era un noi de conducta exemplar i que va deixar una gran petjada entre els joves de Gavà.”

Vida
Fortià va néixer el 6 desembre 1916 a Manlleu (Barcelona). Va viure amb la seva mare fins als 18 anys, quan es va traslladar a Gavà per treballar a la fàbrica Roca. Allí va trobar allotjament a casa de José Serrat, encarregat de la fàbrica i company de martiri. Quan va arribar a Gavà es va posar al costat del rector, col·laborant en les activitats parroquials. Era un bon catequista i gaudia participant en els cants corals.
Va treballar intensament en la creació del grup local de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (FJCC). Li agradava molt l'excursionisme i el teatre, i també participava en les altres activitats. Va ser president del Grup 282 “Brugués”, al que es va lliurar amb generositat, constituint un referent dels valors fejocistas.

Detenció i presumpte martiri

Segons un informe va ser detingut juntament amb José Serrat, també de la FJCC, a la casa on tots dos vivien. Els van assassinar juntament amb un altre fejocista, Pedro Carro, en la Rabassada, l'1 de setembre de 1936. No se li coneix activitat política pel que és vox populi que ho van matar per ser catòlic actiu.

Fama
En document estès al setembre de 2007 pel rector de Sant Pere de Gavà, consta que en la parròquia “existeix un inesborrable record” de Fortià i que “entre els quals li van conèixer segueix gaudint de fama de santedat tant pel seu martiri (presumpte), com per la seva vida” .
Al final de la contesa, en Gavà van dedicar un carrer a cadascun dels quatre fejocistas. Després de la transició només romanen les de Fortià Casanovas i José Serrat.

Darrera modificació elDimarts, 28 abril 2020 10:43
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.