Crònica de la beatificació de 522 màrtirs a Tarragona.

El Cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants, va presidir la cerimònia de Beatificació que clausura l'Any de la Fe, reafirmant el testimoniatge martirial com exemple de perdó, de vida i de misericòrdia. El Complex Educatiu de l'Antiga Universitat Laboral de Tarragona es va revestir amb una litúrgia de solemnitat, en una jornada radiant, històrica i, sobretot, pacífica, per l'Església Catòlica. Davant de més 25.000 persones, entre religioses, religiosos, laics i laiques, l'Església Catòlica ha elevat als altars 522 beats nous, que van morir per amor a Crist i en testimoni de la Fe durant el s.XX. Aquest diumenge, 13 d'octubre Tarragona, ha estat l'escenari de la major beatificació de la història realitzada fins ara dintre del catolicisme.

Abans de la cerimònia, al Complex Educatiu de l'Antiga Laboral de Tarragona arribaven els milers i milers de pelegrins, procedents de les diverses diòcesis de Catalunya i de la resta de l'Estat, entre les quals hi havia prop de 4.000 familiars dels màrtirs beatificats. La plaça central del Complex Educatiu,habilitada amb cadires per als assistents, va quedar plena de pelegrins. Fins i tot la perifèria de la plaça central estava ocupada per nombrosos assistents que van seguir les dues hores de cerimònia a peu dret. Més de 700 voluntaris i voluntàries guiaven i informaven els milers de congregats,que portaven diversos mocadors de colors al coll, amb el nom dels seus màrtirs i d'altres congregacions. Unes hores abans de l'Eucaristia es va crear ambientació a partir dels animadors que assajaven els diferents cants de la cerimònia.

L'ambient previ va anar acompanyat de vídeos dels diferents testimonis religiosos, com per exemple de la comunitat Benedictina de Montserrat. La presentació va anar conduïda per la periodista Maria Ángeles Fernández i el director del Museu Bíblic Tarraconense, Sr. Andreu Muñoz. L'Agència Cristiana de Notícies FLAMA va poder parlar amb algun dels familiars dels beats. Entre aquests testimonis hi havia el de Josefina Roca Mas, de la diòcesi de Vic, l'oncle de la qual, el Pare Pere Roca Toscas, seminarista de 21 anys va morir abans de finalitzar els seus estudis eclesiàstics. L'altre cas fou el d'Ignacio González, de Talavera de la Reina, de la diòcesi de Toledo, que assistia a la cerimònia, ja que van beatificar un tiet-avi del seu pare, de l'orde de Sant Joan de Déu. Tots dos van coincidir que la cerimònia de les Beatificacions era un moment important per recuperar la seva memòria i per fer créixer la fe en les comunitats cristianes de la nostra societat.

Pocs minuts abans de la missa de Beatificació, el Papa Francesc va dirigir unes paraules als més de 25.000 pelegrins congregats a Tarragona. El pontífex va interpel·lar l'assemblea preguntant: "Qui són els màrtirs? Són cristians guanyats per Crist, deixebles que aprengueren el sentit de “l'estimar fins a l'extrem”, que va portar Jesús a la Creu”. Finalitzà exhortant els assistents a imitar els màrtirs. Segons el Sant Pare sempre s'ha de morir un mica per sortir de nosaltres mateixos, del nostre egoisme, del nostre benestar i obrir-nos a Déu i als altres, especialment als qui més ho necessiten.

L'Eucaristia va iniciar-se amb unes paraules de l'Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, el qual es va dirigir al representant del Papa, el cardenal Angelo Amato, en nom de tots els bisbes i arquebisbes, les diòcesis de les quals s'han introduït les 33 causes que agrupen els 522 màrtirs. En aquest moment l'Arquebisbe de la diòcesi on se celebrà la Beatificació va demanar al Papa “que es digni a inscriure en el nombre dels beats aquests venerables servents de Déu”. Tot seguit, el representant del Papa Francesc, el cardenal Angelo Amato, va llegir la carta apostòlica en llatí, en el qual es proclamen els nous beats en l'Església. Un cop el cardenal va pronunciar el nom del Sant Pare, els assistents es van posar drets i es va descobrir l'immens tapís situat darrere l'altar, amb els rostres dels 522 nous beats. Un dels moments més emotius i solemnes de la cerimònia va ser quan el cor i l'assemblea van entonar el càntic “Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat”, mentre els quatre diaques portaven l'arqueta, amb les relíquies dels màrtirs. L'arqueta va ser portada en processó fins al prebisteri, acompanyada a banda i banda per representants de les congregacions religioses que portaven uns palmons. Allí va ser venerada amb encens pel cardenal Amato. Abans de finalitzar el ritu de la Beatificació dels màrtirs del S. XX a Espanya, el cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per la causa dels Sants, va entregar als bisbes i arquebisbes en les diòcesis dels quals es duen a terme les 33 causes de Beatificació, la carta apostòlica en el qual s'inscriuen els nous beats.

L'eucaristia va seguir el seu ritme habitual. Després de la lectura de l'Evangeli segons Sant Lluc 9, 23-26, el cardenal Angelo Amato va pronunciar l'homilia amb motiu de la beatificació més nombrosa de la història. En paraules d'Amato “els 522 màrtirs beatificats en l'any de la Fe són profetes desarmats de la caritat de Crist. És un extraordinari esdeveniment de gràcia, que treu tota tristesa i omple de joia la comunitat cristiana.” El representant del Papa Francesc en la seva homilia va recordar que “Espanya és una terra beneïda per màrtirs” des dels primers màrtirs hispans, el bisbe Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi, cremats vius a l'amfiteatre el 259 d.C. El cardenal Amato posà l'accent en el testimoni dels primers cristians màrtirs, perquè mostra la seva fortalesa sobrehumana en acceptar la passió i la mort amb serenitat i perdó.

El prefecte per la Congregació per les Causes dels Sants va recordar el missatge que deixen els màrtirs antics i moderns, “davant de tot ens conviden a perdonar. Va remarcar que aquella cerimònia era “una festa de reconciliació, de perdó donat i rebut en el triomf del Senyor de la Pau”. Tot i que el discurs també va fer referència al context de persecució religiosa durant els anys 30, sense menció explicíta de la Guerra Civil, el cardenal Angelo Amato va posar espacial èmfasi en el testimoniatge de perdó i de conversió dels màrtirs beatificats a Tarragona. Finalment, recordà “que el perdó i la conversió són els dons que els màrtirs ens fan a tots. El perdó porta la pau als cors, la conversió crea fraternitat amb els altres.”

De la seva banda, el Cardenal Arquebisbe de Madrid, Mons. Antonio Maria Rouco Varela, va mostrar el seu agraïment al Papa emèrit Benet XVI, als col·laboradors, als voluntaris, al Papa Francesc pel seu missatge televisat, a l'arxidiòcesi de Tarragona i a tots els fidels arribats de punts llunyans de la geografia espanyola.

Cerimònia històrica i solemne amb un to “Montserratí”

La litúrgia, revestida d'una gran solemnitat, es va dur a terme en català, castellà i llatí, sobretot els càntics. El Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral, dirigits per Mn. Miquel Barbarà, van acompanyar amb els seus cants l'eucaristia. L'Escolania de Montserrat va cantar el càntic “El Gira-sol”, amb lletra de Mn. Cinto Verdaguer i música d'un nou beat, el pare Àngel Rodamilans, monjo màrtir de Montserrat. A més, una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, patrimoni de l'Arquebisbat de Tarragona, fou ubicada en el presbiteri, presidint la cerimònia. El “Virolai”, cantat per l'escolania de Montserrat, va tancar la cerimònia de Beatificació en l'Any de la Fe.

Algunes dades de la cerimònia

Amb aquests 522 màrtirs, el total de màrtirs beatificats són 1.523, 11 dels quals han estat canonitzats. Els 522 beatificats a Tarragona es reuneixen en un conjunt de 33 causes. Les diòcesis que han reunit les causes més nombroses han estat Madrid amb 101 màrtirs, Lleida amb 92 màrtirs i Tarragona amb 147 màrtirs, la més nombrosa. Entre ells, el bisbe auxiliar de Tarragona, el Doctor Manuel Borràs, 66 sacerdots diocesans, 2 seminaristes i 78 religiosos (7 carmelites descalços, 20 benedictins de Montserrat, 1 caputxí, 7 claretians, 39 germans de les Escoles Cristianes i 4 germans carmelites de l'ensenyament). Estaven al servei de l'Evangeli i al servei de la comunitat. Cal dir que dels 522 màrtirs, 515 són màrtirs espanyols, i n'hi ha 7 d'estrangers: 3 francesos, 1 cubà, 1 colombià, 1 filipí i 1 portuguès. La missa va ser presidida pel Cardenal Angelo Amato i fou concelebrada per l'Arquebisbe de Tarragona, el Dr. Jaume Pujol, el Cardenal de Madrid, Mons. Rouco Varela i gairebé tots els bisbes de Catalunya i Espanya, uns 104 en total, amb l'assistència d'uns 1.400 capellans. També va comptar amb l'assistència de l'Arxiprest de l'Església Ortodoxa Russa, el Reverend Kirill Kaleda.

La presència d'autoritats civils fou encapçalada pel President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, la Vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, els consellers Santi Vila i Josep M. Pelegrí. El Govern de l'Estat, fou representat pel Ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón i pel Ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. També hi va assistir el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada. L'àmplia representació institucional va comptar amb la presència de la Delegada del Govern Espanyol, Llanos de Luna, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. També hi eren presents els alcaldes dels pobles que tenien alguna causa de Beatificació.

La festa dels nous beats se celebrarà el 6 de novembre, juntament amb els anteriors sants i beats màrtirs del segle XX.

Darrera modificació elDilluns, 03 Febrer 2014 09:42
Tornar al principi

Actualitat

La Federació

Busques alguna cosa?

Vols contactar amb la Federació?

Necessites informació?

Contacta amb nosaltres

Ideari

La Federació de Cristians...

Llegir més

Radar Social

Causa de Beatificació

APP Radar Social

Atenció! Aquest lloc conté cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto

A La Federació de Cristians de Catalunya fem servir cookies

La Federació de Cristians de Catalunya fa servir cookies per millorar l’experiència dels usuaris, facilitat la navegació pel nostre web. Estem fent tot el possible per facilitar l’ús d’aquestes cookies, així com la seva gestió i control al fer ús dels nostres serveis.

¿Què són les cookies?

Les cookies són petits arxius de text que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari d’Internet quan visita una pàgina web. És l’operador del lloc web el que determina quin tipus d’informació conté aquesta cookie i quin n’és el propòsit, podent, a més a més, ésser utilitzada pel servidor web cada cop que es visiti aquesta pàgina web. Es fan servir les cookies per estalviar temps i fer l’experiència de navegació web molt més eficient. No obstant, es poden fer servir amb diferents propòsits, que van des de recordar la informació d’inici de sessió fins el que conté la seva comanda.

Existeixen una gran quantitat de guies on s’explica el que són les cookies, i per a què es fan servir. Nosaltres els explicarem com afecten aquestes cookies al lloc web de La Federació de Cristians de Catalunya, però en cas de necessitar més informació al respecte, pot fer una ullada a aquestes pàgines web:

 

¿Com fa servir La Federació de Cristians de Catalunya les cookies?

La Federació de Cristians de Catalunya només farà servir les cookies que vostè ens deixi. Podrà controlar les seves cookies a través del seu navegador. Trobarà informació al respecte més endavant. Hem fet servir algunes de les guies existents per classificar les cookies que utilitzem en grups:

 1. 1.1.Cookies de Rendiment
  1. 2.2.Cookies Funcionals
  2. 3.3.Cookies de Màrketing
 

A continuació trobarà més informació sobre cadascun d’aquests tipus de cookies.

1. Cookies de Rendiment

Es tracta de cookies que recullen informació sobre com es fa servir el lloc web (per exemple, les pàgines que visita o si es produeix algun error), i que també ajuden a La Federació de Cristians de Catalunya a la localització i solució de problemes del lloc web. Tota la informació recollida és totalment anònima i ens ajuda a entendre com funciona el nostre lloc web, realitzant les millores pertinents per facilitar la seva navegació.

Aquestes cookies permetran:

 • Que vostè navegui pel lloc web
  • Que La Federació de Cristians de Catalunya recopili informació sobre com utilitza vostè la pàgina web, per entendre la usabilitat del lloc, i ajudar-nos a implementar les millores necessàries. Aquestes cookies no recolliran cap informació sobre vostè que es pugui fer servir amb finalitats publicitàries, o informació sobre les seves preferències (com les seves dades d’usuari) més enllà d’aquesta visita en particular.
 

2. Cookies Funcionals

El nostre propòsit amb aquestes cookies és simplement millorar l’experiència dels usuaris de La Federació de Cristians de Catalunya. Podrà rebutjar en qualsevol moment l’ús d’aquestes cookies. La Federació de Cristians de Catalunya les fa servir per recordar certs paràmetres de configuració o per proporcionar alguns serveis o missatges que poden arribar a millorar la seva experiència al nostre lloc web. Per exemple, recorden el país o la llengua que ha seleccionat al visitar les pàgines, i no es fan servir amb finalitats de màrketing.

Aquestes cookies permetran:

 • Recordar les seves dades d’inici de sessió com a client al tornar a la pàgina

Aquestes cookies no recolliran cap informació sobre vostè que es pugui fer servir amb finalitats publicitàries, o informació sobre les seves preferències (com les seves dades d’usuari) més enllà d’aquesta visita en particular.

3. Cookies de Màrketing

Aquestes cookies són gestionades per tercers, per tant podrà fer servir les seves eines per restringir-ne l’ús.
Algunes de les cookies es fan servir per enllaçar amb altres pàgines web que proporcionen serveis a La Federació de Cristians de Catalunya, com podria ser el cas de Facebook, Twitter o Google. Algunes d’aquestes cookies modificaran els anuncis d’altres web per adaptar-los a les seves preferències.

Aquestes cookies permetran:

 • Enllaçar amb xarxes socials
  • Passar informació sobre la seva visita a la pàgina de La Federació de Cristians de Catalunya per adaptar anuncis en altres pàgines.
 

A més a més d’acceptar o rebutjar l’ús d’algunes cookies a través de la pàgina web de La Federació de Cristians de Catalunya, també podrà gestionar-les fent ús de la configuració del seu navegador.

Aquí té una font d’informació sobre com dur a terme aquest procés: http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/

Només llegirem i escriurem cookies sobre les seves preferències. Aquelles que s’hagin instal·lat abans de modificar la configuració restaran al seu ordinador i podrà esborrar-les fent ús de les opcions de configuració del seu navegador.